Eksun Gıda Tarım Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi’nın, Borsa İstanbul’da ilk işlem tarihi ve fiyatı nedir?
Eksun Gıda Tarım Sanayi Ve Ticaret Anonim Şirketi’nin (Eksun Gıda), 48,90 TL/pay fiyat ile halka arz edilen şirket payları 24/03/2023 tarihinde, sürekli işlem yöntemiyle işlem görmeye başlamıştır.
Eksun Gıda’nın, Borsa İstanbul’da işlem gördüğü şirket kodu nedir?
Eksun Gıda, Borsa İstanbul’da “EKSUN” kodu ile işlem görmektedir.
Eksun Gıda, Borsa İstanbul’da hangi pazarda işlem görmektedir?
Eksun Gıda payları, Borsa İstanbul’da (BIST) Yıldız Pazar’da işlem görmektedir.
Eksun Gıda’nın ortaklık yapısı ve halka açıklık oranı nedir?
Eksun Gıda’nın ana ortağı, %71,37 pay oranı ile Eksim Yatırım Holding Anonim Şirketi’dir. Şirket paylarının %28,63’ü ise Borsa İstanbul (BIST) pay piyasasında işlem görmektedir.
Eksun Gıda, hangi borsa endekslerinde yer almaktadır?
BIST YILDIZ / BIST 500 / BIST TUM / BIST TUM-100 / BIST KATILIM TUM / BIST HALKA ARZ / BIST GIDA ICECEK / BIST SINAI / BIST TEKIRDAG endekslerinde yer almaktadır.
Eksun Gıda, Borsa İstanbul Katılım Endeksleri içerisinde midir? Katılım endeksinde kalmanın, şirketiniz için uzun vadeli stratejik bir hedef olduğunu düşünüyor musunuz?
Eksun Gıda, BIST KATILIM TUM endeksinde yer almaktadır. Eksun Gıda, çalışma kültürü olarak katılım finans ilkelerine uygun hareket etmeyi benimsemektedir.
Eksun Gıda’nın üretim lokasyonları nerededir?
1996 yılından beri sektörde faaliyetlerini sürdürmekte olan Eksun Gıda ikisi Tekirdağ’da, biri Konya’da olmak üzere üç fabrikada üretim yapmaktadır.
Eksun Gıda’nın üretim kapasitesi nedir?
Yaklaşık 96 bin metrekare açık ve kapalı alana sahip olan Eksun Gıda, yıllık 600.000 ton buğday kırma kapasitesi, organize dağıtım ağı ve yaklaşık 52.000 ton buğday depolama kapasitesiyle ülkemizin lider un üreticilerindendir.
Üretim kapasitesinin artırılmasına yönelik bir karar bulunmakta mıdır?
1996 yılında, yıllık 45.000 ton buğday kırma kapasitesi ile faaliyetlerine başlayan Eksun Gıda, geçmişten bugüne tarihsel gelişiminde dönemsel fırsatları değerlendirerek sürekli büyümüş ve bugün yıllık 600.000 ton buğday kırma kapasitesine ulaşmıştır. Mevcut kapasitenin en verimli şekilde kullanılmasına yönelik optimizasyon yatırımlarına odaklanmış olan Eksun Gıda’nın kapasite artırımına yönelik güncel bir kararı bulunmamakla birlikte, büyüme ivmesine fayda sağlayacak fırsatlar her zaman takip edilmektedir.
Eksun Gıda olarak, kaç ülkeye ihracat yapılmakta ve ihracatın toplam cirodaki payı ne kadardır?
Gelirlerinin önemli bir bölümü ihracat satışlarından oluşan Eksun Gıda, 30’dan fazla ülkeye ihracat yaparak bu alanda da sektörünün lider firmalarındandır. Eksun Gıda’nın başlıca ihracat pazarları arasında; Ortadoğu, Afrika ve Latin Amerika yer almaktadır. Eksun Gıda’nın ihracat gelirlerinin toplam gelirleri içerisindeki payı dönemler itibarı ile değişkenlik göstermekle beraber, %25-30 seviyesindedir. 2022 yılında bu oran %29’dur.
Kurdaki artış ve/veya volatilitenin faaliyet sonuçlarınıza etkisi nedir?
Eksun Gıda’nın da içerisinde bulunduğu un sanayicilerinin en önemli avantajı, ana hammaddemiz olan buğdayı iç piyasadan temin edebiliyor olmamızdır. Türkiye buğdayda kendi kendine yeten bir ülke olup, hububat piyasası ülkemizdeki en regüle piyasalardan biri konumundadır.
İhracat için de dahilde işleme izni ile buğday ithalatı yapılabilmektedir. Bunların sonucu olarak, faaliyetlerimizin doğası gereği doğal bir hedge mekanizması oluşmaktadır. Ayrıca, şirket döviz pozisyonu tecrübeli ekiplerimizce takip edilmekte ve etkin yönetimi sağlanmaktadır.
Şirket yönetiminin geri alım programlarına karşı yaklaşımı nasıldır?
Eksun Gıda, Borsa İstanbul'da işlem gören paylarda sağlıklı fiyat oluşumuna destek olmak amacıyla 3 Mayıs 2023 tarihinde geri alım programı başlatmış ve geri alım gerçekleştirmiştir. Toplam alınan pay tutarı, programda açıklanan 60.000.000 TL azami tutara ulaştığından geri alım programı 19 Haziran 2023 tarihinde sonlanmıştır.
Eksun Gıda, Borsa İstanbul’da işlem gören paylarına yönelik geri alım programı gerçekleştirmiş midir?
Eksun Gıda, Borsa İstanbul'da işlem gören paylarda sağlıklı fiyat oluşumuna destek olmak amacıyla 3 Mayıs 2023 tarihinde geri alım programı başlatmış ve 992.954 adet hissenin geri alımını gerçekleştirmiştir. Toplam alınan pay tutarı, programda açıklanan 60.000.000 TL azami tutara ulaştığından geri alım programı 19 Haziran 2023 tarihinde sonlanmıştır.
Eksun Gıda’nın 2023 yılında geri alım programı ile aldığı hisseler halen şirket bünyesinde midir, satışı gerçekleştirilmiş midir?
Geri alım programı kapsamında, 03 Mayıs – 19 Haziran 2023 tarihleri arasında geri alınan payların satışı gerçekleştirilmemiş olup, halen şirket bünyesinde tutulmaktadır.
Şirketin veya şirket ana ortağının dolaşımdaki pay miktarının arttırılmamasına/pay satışı yapmamaya ilişkin herhangi bir taahhüdü bulunmakta mıdır?
Eksun Gıda halka arz izahnamesinden de ulaşılabileceği üzere, halka arz edilen payların Borsa İstanbul nezdinde işlem görmeye başlamasından itibaren bir yıl boyunca, bedelli sermaye artışı gerçekleştirilmeyeceği, şirket tarafından sahip olunan paylar üzerinde her türlü satış, devir, rehin ve bu sonuçları doğurabilecek başkaca bir işlem yapılmayacağı taahhüt edilmiştir.
Ayrıca, şirket ana ortağı maliki olduğu şirket paylarını, halka arz edilen payların Borsa İstanbul nezdinde işlem görmeye başlamasından itibaren bir yıl boyunca, borsa da satmayacağını, borsa dışında yapılabilecek satışlarda da satışa konu payların bu sınırlamaya tabi olacağını taahhüt etmiştir.
Eksun Gıda’nın halka arzından elde edilen gelirin, %20’sinin yenilenebilir enerji santrali yatırımlarına aktarılacağı fonun kullanım yeri raporunda ilan edilmişti. Bu kapsamda ayrılan halka arz geliri kullanıldı mı? Enerji yatırımının yapılmasında yönetim karar değişikliği mevcut mudur?
Eksun Gıda’nın üretimlerini gerçekleştirdiği fabrikalarının elektrik ihtiyacını karşılayacak ve bir o kadar da satış imkanı sağlayacak 28 MW’lık yenilenebilir enerji santrali yatırımı yapılacağı halka arz döneminde kamuoyu ile paylaşılmıştı. Ancak unutulmamalıdır ki; enerji yatırımları orta-uzun vade gerektiren çok kapsamlı çalışma ve izinleri içeren nitelikli bir sürece sahiptir. İzmir ili, Bergama ilçesinde kurulması planlanan, 18.900 kW güce sahip rüzgar enerjisi santrali yatırımı için çağrı mektupları alınmış olup yatırımlara ilişkin süreçler devam etmektedir. Yatırımın 18.900kW dışında kalan diğer etaplarına ilişkin gelişmelerin de oluşması halinde, Kamuyu Aydınlatma Platformu üzerinden tüm pay sahiplerimize eş anlı bilgi sağlanacaktır. Ayrıca, halka arz gelirinin bu iş için ayrılan kısmı, nakit olarak halen muhafaza edilmekte ve değer kaybı yaşamaması için katılım finans ilkelerine uygun fonlarda değerlendirilmektedir.
Eksun Gıda bedelsiz sermaye artışı planlıyor mu? Bu konuya ilişkin bakış açınız nedir?
Eksun Gıda 2024 yılında tamamı iç kaynaklardan karşılanmak üzere %757,14285 oranında bedelsiz sermaye artırımı gerçekleştirmiştir. Sermaye Piyasası Kurulu'nun II-18.1 sayılı Kayıtlı Sermaye Sistemi Tebliği'nin 6 ncı maddesinin 6 ncı fıkrası uyarınca, bir defaya mahsus olmak üzere 240.000.000 TL olan Şirketin kayıtlı sermaye tavanı aşılarak, Şirket’in ödenmiş sermayesi 600.000.000 TL tutarına çıkarılmıştır. Sermaye arttırımı bilgileri tüm pay sahiplerimizin eş anlı bilgiye ulaşabileceği Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) aracılığıyla yayınlanmaktadır. Şirketimiz, KAP sayfası üzerinden gelişmeleri takip edebilirsiniz.
Eksun Gıda’nın temettü (kar payı) dağıtımı politikası nedir?
Eksun Gıda’nın kamuya açıklanmış, Yönetim Kurulu onaylı kar dağıtım politikasına şirket internet sitemizden yada Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan ulaşabilirsiniz, Eksun Gıda Kar Dağıtım Politikası; için
tıklayınız.
Eksun Gıda, kar payı dağıtım politikasında; Sermaye Piyasası Kurulu mevzuatı çerçevesinde, -yasal kayıtlarındaki mevcut kaynaklardan karşılanabildiği sürece ilgili döneme ait dağıtılabilir net karının asgari %20’sini nakit ve/veya şirket sermayesine eklenmek suretiyle pay olarak dağıtmayı hedeflemekte olduğunu vurgulamıştır. Şirket karının ne kadarının ve nasıl dağıtılacağına, Sermaye Piyasası Kurulu'nun konuya ilişkin düzenlemeleri ve Yönetim Kurulu'nun önerisi de göz önüne alınarak, Genel Kurul tarafından karar verilir.
Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senedi fiyatları nasıl belirlenir?
Borsa İstanbul, hisse senedi ve benzeri sermaye piyasası araçlarının, serbest rekabet şartları altında kolay ve güvenli bir şekilde, şeffaf, etkin rekabetçi, dürüst ve istikrarlı bir ortamda alınıp satılabilmesini sağlayan bir pazar yeri fonksiyonuna sahiptir. Hisse senedi piyasa fiyatları, yatırımcıların yatırım kararları sonrası arz ve talep dengesine göre oluşmaktadır. Yatırımcıların yatırım kararlarını etkileyen bir çok mikro ve makro faktör bulunabilir.
Borsa İstanbul Pay Piyasası’nın işleyiş esaslarına aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşılabilirsiniz:
https://borsaistanbul.com/tr/sayfa/493/pay-piyasasi-piyasa-isleyisi
Eksun Gıda’nın yatırımcı ve paydaşlarının soruları için iletişim kanalları nelerdir?
Şirketimizin +90 216 999 11 58 numaralı yatırımcı hattından ve yatirimci.iliskileri@eksun.com.tr e-posta adresi üzerinden Yatırımcı İlişkileri birimi ile iletişime geçerek sorularınızı iletebilirsiniz.